Gøy & gratis

Familieturer

Månafossen

Fossefall som begeistrer! Turen starter med en 250 meter bratt og litt krevende sti, men det er satt opp kjettinger til å holde seg i. På toppen ser dere Månafossen med sine 90 meter i fritt fall. Ta gjerne turen videre til fjell­garden Mån. Vil dere gjøre mer ut av turen, kan dere slå opp telt her. 

Foto:
Kristin Vollum/Vestfoto

KONGE­VEGEN

Her går du langs Jærhavet i kongers fotspor! Kong Kristian V, Kong Frederik IV og Kong Kristian VI med sin dronning Sofie har alle ferdes her. Turen går fra Kvassheim til Hå, men mange velger å starte på Varhaug gamle kyrkje­gard og gå nordover. Du går så langt du orker, men de sprekeste går helt til Hå gamle prestegard. På veien passerer du naust, gravhauger og gravfelt, og severdighetene er skiltet underveis. Du går også forbi den vakre museumsgården Grødalandstunet. Her går barn gratis, og om sommeren er det både kaniner, høns og kopplam i tunet som du kan kose med.

Himakåna - Trolltungas lillesøster

Fjellfolk vil kanskje påpeke at Himakånå er betydelig mer beskjeden enn Trolltunga, men det er også fordelen. Denne turen er mer tilgjeng­elig, mye mer familievennlig og ikke minst raskere. Stien løper gjen­nom kulturlandskap, småskog og marker, med noen bratte stigninger underveis, og fra den luftige fjellnabben får du en nydelig utsikt. Ca. 2 timer t/r.

Foto: Istock

Preikestolen

Svimlende 604 meter over Lysefjorden ligger det verdens­berømte fjellplatået Preikestolen. Turen tar rundt 2 1/2 t å gå for familier med barn fra 6–7 års alder. Sett av lengre tid med yngre barn. Flere steder er det laget trapper som gjør det enklere for små og store å komme seg opp fjell og ur. Det er flere hyggelige steder langs løypa for matpauser eller bading.

Trollpikken

Dette er attraksjonen med navnet som får hele familien til å flire. Den uvanlige steinformasjon ble skapt under siste istid, og slik har den stått rak – helt til den ble utsatt for hærverk i 2017. Da det ble kjent at Trollpikken var kappet av, ble den verdensberømt. Samme år ble steinformasjonen gjenreist, og attraksjonen i Eigersund kommune er blitt et svært populært turmål. Etter nesten 2 kilometer, på grusvei og sti, kan sprekinger klatre opp på steinen.

Foto:  Jonas Olsvik og Kevin Molstad

Turmagi i Flørli

De 4 444 trinnene i Flørlitrappene er bare en liten bit av turopplevelsene Mina (4 år) har delt med pappa Alexander Read. – Mina har faktisk aldri vært i utlandet. For oss har Norge mer enn nok å ta av! Barnevennlige runde fjell gjør Lysefjorden til et flott sted å feriere, også for de små, forteller Alexander.

Mange vil nok tenke på hvordan en pappa klarer å motivere en 4-åring til å gå lange fjellturer. Til dem har han et godt råd.

– Hvis du må hale og dra for å få barnet til å gå, rett fingeren mot deg selv. Om du virkelig omfavner ideen om at det ikke er målet som er det viktigste, men det som skjer akkurat her og nå, så skjer det noe med deg, barna og turen i sin helhet. Og hva kan vel være viktig­ere enn å se etter troll, sånn egent­lig?

Leke- og skateparker
Innhold