EN HEL FABRIKK FOR
VITELYSTNE

Vitenfabrikken

neste sak

Liker du å prøve selv og finne ut av hvordan ting henger sammen? En høyteknologisk lekeplass for nysgjerrige i alle aldre, står klar i Sandnes. 

Midt i sentrum, finner du Vitenfabrikken: Et svært og moderne museums- og vitensenter som inviterer til lek, utforsking og innblikk i lokal industrihistorie.  Bygget rommer flere etasjer med kjekke utstillinger og lærerike aktiviteter.

Her kan du blant annet sette deg på en ekte Tempo motorsykkel og oppleve Sandnes by  med vind i håret, prøve å fange lyn i en Tesla-coil med 500 000 volt, løse matte-eksperimenter på Abelloftet eller ta deg en handletur i en drøm av en lekebutikk. 

Nå skal det jobbes!

To tremenninger er i full sving, ei fra Bergen og ei fra Jæren. De har dandert opp varer på disken og leke-handelen er i gang. Hermetikk, muttere og grønnsaker fyker ned i handlekurven. På butikkdisken slås varene inn på et skikkelig klenodium av et kassaapparat.    

– Det er veldig gøy at vi lærer ting samtidig som at det er kjekt. Og det er så mange gøye ting her, sier Solveig Sørdal Eikeskog på snart ni år. 

Sammen med bestemødrene beveger jentene seg bort til heisekranområdet. Der henger arbeidsjakker og arbeids-hjelmer klar til bruk. Hvordan fungerer heisinga, lurer jentene på. Ok, lasten må først festes, men hvordan løftes den opp? Her skal det jobbes.

– Jeg liker veldig godt å bygge, sier arbeidskamerat og tremenning Sofie Stokkeland Lorentzen, som kjapt har fått dreisen på heisen. 

På tur i verdensrommet

– Så skal vi i planetariumet også! Jeg har vært der før med skolen, da lærte vi om stjerner og stjernebilder. I dag skal vi se på planeter, forklarer Sofie engasjert. 

Løfter du blikket mot taket, ser du en stor, hvit kule på 10 diameter som henger midt i fabrikken: Et planetarium med den fremste tilgjengelige teknologien innen projeksjonsfilm. 

I tillegg til filmvisninger, inviteres det også til fysikkshow i egen sal med røyk, flammer og smell som skaper wow-faktor med både begeistring og latter fra publikum.

–Jentene har gledet seg en hel uke til å få komme hit sammen for å bli med på alle aktivitetene. Det er helt topp her! sier bestemor Bergit Stokkeland. 

Bestemor Aase Stokkeland nikker.

– Og her er det er muligheter for alle aldersgrupper. Vi voksne kan også kose oss, humrer Aase. 


Høydepunkter

  • Kappløp i rullestol
  • Reis ut til planetene i Planetariet!
  • Tenkekamp mot mor eller far
  • Magisk matematikkutstilling på Abelloftet

Passer for:
Familier med barn i alderen 4–15 år 

Tidsbruk:
4 timer 

Mat:
Kafé med varme og kalde retter

Åpningstider (sommer):
Mandag stengt
Tirsdag–fredag kl. 10–16
Lørdag kl. 11–17
Søndag kl. 11–17

Priser:
Barn kr 75
Voksne kr 140
Familie kr 380
Barn under 4 år: Gratis

Parkering:
Avgiftsparkering like ved anlegget

Adresse:
Storgata 28, Sandnes 

Enkel veibeskrivelse:
Storgata ligger parallelt ovenfor Langgata i Sandnes. Kjør inn til Sandnes sentrum og følg skilting 

Offentlig transport:
Kort gåavstand fra Sandnes stasjon, med gode buss- og togforbindelser

Arkeologisk Museum
Norsk oljemuseum