Se på meg! 

Stavanger Kunstmuseum

neste sak

Hva skjer i det gule rommet?
Hvordan blir kunstverket du lager selv? Et besøk i utstillingen Se på meg! og en kreativ økt på verksted gir svaret (… bare pass deg litt for nøttekasteren). 

Er det et speil som møter oss allerede ved inngangen? Nei, vi kan jo krype rett gjennom veggen! I en utstilling med alt fra skulptur, film, malerier, foto og installasjon, kan du også få øye på – og ramme inn – deg selv.

– Vi har vært på skattejakt i museets samling, sier avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum, Hanne Beate Ueland.


Kasper van den Top (6) er på kunst­museum for første gang. Han stopper opp ved filmen av en mann som danser alene uten musikk. Hvor kommer lyden fra, av skoene som glir over gulvet?

– Utstillingen har blitt en kom­bi­nasjon av fine portretter, fjonge folk, morsomme uttrykk og overraskende skulpturer, forteller Ueland.

Et ovnsrør med sur munn har selskap av en kjempegrimase litt lenger borte. Vi får hilse på en klovn og lure på hva den hoppende mannen med fjernkontrollen egentlig gjør. Installasjonen «Solar Compression» utøver sin magnetiske kraft på oss, Kasper stiller seg foran speilet i det gule rommet omtrent seksti sekunder etter at vi kom.

Fabulere

– Vi ønsker å spille på barns opplevelse av seg selv og få både dem og voksne besøkende til å fundere litt på hvordan de ser på seg selv. Noen av verkene er så store at man nesten kan gå inn i dem. Vi inviterer til å gå inn i kunstverdenen og fabulere, til å oppleve noe annet enn man gjør til daglig, fortsetter Ueland.

– Vi gjør jo knapt annet enn å ta bilder av oss selv og barna våre. Utstillingen kan gi noen tanker om hvordan gamle og nye kunstverk er brukt til å si noe om seg selv og andre gjennom portrettet. 


Skape

Museumspedagog Marie Skretting har utviklet to ulike verksted som familier kan delta på i sommer. I tillegg jobbes det med en aktivitetspakke som du kan kjøpe med deg for en femtilapp. Tema vil være selvportrett. Hvis det ikke blir for mange pandemi-restriksjoner kan du velge om du vil sysle med speilmosaikk, tusjer og forskjellig papir på museet, eller om du vil utfolde deg hjemme.

– Begrepet lillelørdag hentes frem igjen denne sommeren, sier museumspedagog Katharina Ueland. – Hver onsdag tar vi sikte på å holde verksted for familier, de første fire gangene med leire og utgangspunkt i Se på meg!, de neste fire ukene med kunstneren Bill Viola som bakteppe – like før Viola-utstillingen avsluttes. 

Viola benytter en teknikk som kalles «keying» i noen av sine eldre videoverk, det vil si å legge flere opptak av en scene lagvis oppå hverandre. Inspirert av dette får deltakerne tegne på gjennomsiktige ark med fargerike tusjer og se hva som skjer når arkene legges lag på lag. 

– Vi ønsker å vise hele familien hvor gøy det kan være å jobbe kreativt. For noen kan det være vanskelig å gå på kunstmuseum. Kanskje vil eget kreativt arbeid, på verkstedet eller med aktivitetspakken, gi en ekstra opplevelse av utstillingen.


Høydepunkter

  • Nøttekasteren «Nuss-werfer» av Per Dybvig
  • Sommerverksteder hver onsdag
  • Rebus rundt Mosvannet 
  • Bill Violas sanselige videoinstallasjoner

PASSER FOR: 
Familier med barn i alle aldre

TIDSBRUK: 
2 timer 

MAT: 
Kafé med is, kaker, suppe og kaffe

ÅPNINGSTIDER: 
mandag-søndag 10–16
(torsdager til 19)

PRISER: 
Voksen kr 95 
Barn under 18 år og
studenter Gratis
Honnør 70

Bill Viola periodebillett: Voksen kr 150

Bill Viola periodebillett: Honnør kr 100

Årskort for familie:
Kr 790 (gjelder hele MUST)

PARKERING: 
P-Forum i Gunnar Warebergs gate 1

OFFENTLIG TRANSPORT: 
Buss til Tjensvollkrysset

ADRESSE: 
Henrik Ibsens gate 55

TELEFON: 
932 13 715 

E-POST: 
vert.kunst@museumstavanger.no

MER INFO: 
stavangerkunstmuseum.no

Norsk oljemuseum
andre museer